6/2/13

Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την απάνθρωπη μεταχείριση των συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει αποφασιστικά τις απάνθρωπες και αντιδημοκρατικές μεθόδους με τις οποίες η Ελληνική Αστυνομία μεταχειρίζεται τους συλληφθέντες της ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης.
Σοκαρισμένη η ελληνική κοινωνία, παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες, από τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, την καταπάτηση κάθε νόμου και δικαιώματος, με τη δημοσίευση των φωτογραφιών και των προσωπικών στοιχείων των συλληφθέντων.
Σαν περιτύλιγμα για την ενίσχυση του κλίματος αυταρχισμού που διαμορφώνει η κυβέρνηση, παρουσιάζονται τα...
σενάρια τρομοκρατίας και οι παράπλευρες πληροφορίες – όπως η σχέση του ενός από τους συλληφθέντες με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, γεγονός καθ’ όλα άσχετο με την υπόθεση αλλά που δένει με το σκηνικό καταδίκης του εξεγερτικού μηνύματος του Δεκέμβρη του 2008. Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι η δημοσίευση φωτογραφιών στις οποίες οι κατηγορούμενοι έχουν εμφανώς υποστεί βίαια βασανιστήρια, ενώ με πρόχειρες μεθόδους φωτομοντάζ προσπαθούν να κρύψουν σημάδια από ακόμα χειρότερα χτυπήματα στο κεφάλι και το λαιμό. Το αυταρχικό κράτος δεν αρνείται καν τη χρήση μεθόδων βασανιστηρίων σε κρατούμενους, αντιθέτως τη δημοσιοποιεί. Πρόκειται για μια αυταρχική κατρακύλα που δεν έχει τέλος. Πλέον στις οθόνες των τηλεοράσεων μας, θα περνούν εικόνες βασανισμένων νέων και αυτό θα φαντάζει σαν κάτι συνηθισμένο, σαν ένα καθημερινό φόβητρο για τους εργαζόμενους και του νέους. Τέτοιες μέθοδοι είναι χαρακτηριστικές αυταρχικών και φασιστικών καθεστώτων και δικτατοριών. 
Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό που συνέβη κατά τη σύλληψη κάποιων ληστών. Είναι η συνέχεια της αντιδημοκρατικής πολιτικής του κ. Δένδια και της φασίζουσας τρικομματικής κυβέρνησης. Είναι η πραγματικότητα του «Νόμου και της Τάξης» που διαλύει, βασανίζει, εκθέτει, χτυπάει ότι είναι αδύναμο ή ότι θεωρεί εχθρό του καθεστώτος και υπερασπίζεται τους ισχυρούς και τους πλούσιους. Την ίδια ώρα που οι μεγαλοβιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί απολαμβάνουν διαρκή ασυλία, οι οροθετικές ιερόδουλες διαπομπεύονται, οι μετανάστες δολοφονούνται στα ανθρωποκυνηγητά τις αστυνομίας και των φασιστικών οργανώσεων, και οι συλληφθέντες βασανίζονται. Και να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ίδιες πρακτικές θα χρησιμοποιηθούν και στους αγωνιστές των κινημάτων, τους απεργούς, όλους όσους θα βρεθούν στο δρόμο τους ενάντια στην καταστροφή της χώρας και της ζωή μας, όπως έδειξε η πρόσφατη σύλληψη και ξυλοδαρμός των εργαζομένων του ΠΑΜΕ. 
Η υποκρισία ωστόσο, ακόμη και για τη λογική της ίδιας της αστυνομίας αποκαλύπτεται από τον τρόπο που διαχειρίζεται περιστατικά με πρωταγωνιστές φασίστες και ακροδεξιούς. Δεν είδαμε τους ίδιους χειρισμούς για τους δράστες της ρατσιστικής δολοφονίας του Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, παρότι και οι αυτουργοί και οι πολιτικές τους καταβολές είναι γνωστές. Δεν είδαμε την ίδια στάση για τους νοσταλγούς του Παπαδόπουλου και του πρωτοπαλίκαρού του Ντερτιλή, που πυροβολούσαν μέρα- μεσημέρι κάτω από την προστασία της αστυνομίας, ούτε για τους ακροδεξιούς βομβιστές του Βόλου.
Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρούμε ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης των δημοκρατικών ελευθεριών, το σεβασμό των δικαιωμάτων των συλληφθέντων και τη δίκαιη μεταχείριση τους. Θλιβόμαστε που η υποτιθέμενη «αντικειμενική» δημοσιογραφία, αντί να καταγγέλλει την αντιδημοκρατική εκτροπή, στέκεται στην πρώτη γραμμή ζητώντας μεγαλύτερες τιμωρίες, αναμένοντας για αίμα που θα αυξήσει την τηλεθέαση. Καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες και τα αρμόδια όργανα να σταθούν εμπόδιο σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Ακόμα περισσότερο καλούμε όλο το λαό να δώσει ένα τέλος στην πορεία προς τον ολοκληρωτισμό που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου